fredag 27 januari 2012

Restips till min vän, och till andra förstås ;-)

En vän har frågat om restips och då särskilt Paris och Disneyland så jag tänkte skriva lite kortfattat om det här.

Disneyland - Paris
Vi reste med Ryan Air från Skavsta flygplats till Vatry airport. Vi brukar välja resmål efter Skavstas utbud då vi tycker att det är skönt att ha nära till flygplatsen, till och med underbart skulle jag kalla det. Till Paris och Disneyland skulle jag dock överväga att flyga till Beauvais-flygplatsen istället, det skiljer ca 30 minuter i restid med bussen. Man kan ju jämföra resdagar och priserna och så kan man se vad som passar bäst.

Vi flög som sagt till lilla, lilla flygplatsen Vatry och därifrån går det bussar som är anpassade till flygens ankomst och avgång. Bussbiljetter köper man på internet i förväg VISUAL och den tar 2 timmar till Disneyland området där de stannar till vid tre olika hotell. Om man väljer att åka till Paris med bussen så tar det 3 timmar dit.
När jag tänker efter så är det väldigt smidigt att åka till Vatry ändå, om man inte blir åksjuk vill säga och det blir ju jag så det är därför jag ser 30minuters skillnad i bussen som en enorm vinst ;-)

Vi gick av på första stoppet och vårt hotell låg bredvid hotellet där bussen stannade så efter 3 minuters promenad var vi framme.


Bild lånad från www.explorershotels.com
Vi valde just detta hotell av tre anledningar...

1. Poolen med Sjörövarskeppet
2. Leklandet
3. Gratisbussarna till Disneyland (var 15:e minut)

Och vi är otroligt nöjda =) Åker man med barn så är detta hotell perfekt!

Hotellrummen var välskötta och hade normalstandard skulle jag väl säga...

Man ser inte så mycket på våra bilder men kika på deras hemsida så får du en bättre uppfattning. Det var i alla fall fyra enkelsängar som var ihopsatta till två dubbelsängar där barnen sov i ena och jag och maken i andra. Sedan finns givetvis flera olika sorters rum efter behov.
När man checkar in på hotellet får man välja vilken tid man vill äta frukost och så får man en biljett som säger vilken tid man avtalat. Hotellet är nämligen STORT med många gäster men det var ingenting som vi märkte av nämnvärt utöver att det var många barn på hotellet. Frukosten blev lite av en lunchbespisning men inte heller det led vi av  =) Man skulle kunna tro att vi skulle hatat hotellet eftersom vi i vanliga fall väljer mindre hotell som är mer intima men alla fördelar överväger utan tvekan och så var denna resa en sådan resa vi gjorde för barnens skull. Om det bara var jag och maken vet jag inte om vi hade varit lika nöjda...haha... Det är ett hotell för barnen och det prioriterade vi =)
Kika på mer bilder på hotellets hemsida eller på Hotel.com =)

Hotellet ligger inte direkt vid Disneyland utan lite i ena utkanten vilket fungerade bra med de rosa gratis bussarna som går var 15:e minut. Man är då vid Disneyland efter ca 5 minuters bussfärd. Vid busstationen där bussarna stannar ligger även tågstationen till Paris. Så vi använde oss av gratisbussarna även när vi skulle uppleva Paris.

Det kombinerade tåget/tunnelbanan  in till Paris gick var 20:e minut och det var enkelt att ta sig dit. Vi var allmänt förvirrade när vi befann oss på de underjordiska stationerna i Paris men vi lyckades hitta rätt...haha...Om ni ska dit kan vi ge lite tips på vägen...haha.. Men som sagt allt gick bra och vi tog oss dit vi skulle utan att gå vilse =)
Paris är en härlig stad att uppleva men både jag och maken känner att efter vår resa dit så är vi nöjda och vi kommer inte återvända som det känns idag. Men ändå är vi glada att åkte dit. En gång i Paris blir bra för oss =)
Vi hade i förväg bestämt oss för vilka sevärdheter vi ville se och jag tror att det är bra att göra så för det är långa avstånd och det kan underlätta att kanske ta platserna i avståndsmässigt avstånd. Vi hade inte riktigt någon plan hur vi skulle ta oss mellan platserna utan vi chansade att vi kunde gå och när dottern inte skulle orka mer så skulle vi lösa det på plats. Det slutade med att vi gick hela vägen och dottern gick otroligt nog 1,5 mil den dagen. GALET!!! Haha...på slutet gnällde jag mer än hon...haha...


Eiffeltornet är ett måste i Paris. Jag ångrar lite idag att vi inte åkte upp. Jag är rädd för höjder så jag hade planerat att stanna på jorden medan tanken var att dottern och maken åtminstone skulle åka upp. Dock ändrade hon sig väl på plats och väl där och då så var jag nöjd att slippa köerna, för det är LÅNGA köer.


Men som sagt nu ångrar jag mig och skulle åkt upp med hela familjen (höjdrädsla eller ej) om jag hade varit där idag.  Eiffeltornet upplevs bäst en bit ifrån men det är maffigt att stå under och uppleva hur stor den är, för den är mycket större än vad vi trodde faktiskt.Paris har mycket, mycket biltrafik och vi märkte faktiskt av den mer här än i New York. Men staden är mycket vacker och det är mysigt att gå längs floden Seine som rinner genom Paris.Disneyland
Entrén

Och så har vi Disneyland kvar. Vilket paradis. Både jag och maken var precis lika nöjda med Disneyland  som barnen. Innan var jag fokuserad på karusellerna men väl där märkte jag att det hela handlar om helhetsupplevelsen. När vi åkte därifrån slog det mig att barnen enbart åkt tre karuseller på hela dagen. Och det berodde på att köerna till dem är otroligt långa men också för att ingen hade behov av fler. 
Med små barn väljer man med omsorg i vilka köer man ska stå. En riktigt bra sak är att det står vid varje karusell hur lång tid man behöver stå i kö innan man nått sitt mål så att säga. Vi var där i oktober och de flesta köer låg på ca 1 timme. Det fanns de som var kortare (de åkte vi) och de som var längre. Och man kan tro att det är dåligt att man inte åkt så mycket men det är det INTE. Det är så fantastiskt där med de sanslöst välbyggda byggnaderna och kulisserna och alla figurer som går runt i parken. Det finns något att titta på hela tiden...en show åt vänster, figurer åt höger och dansare rakt fram.
Om Disneyland kan jag bara säga en sak och då talar jag för hela familjen.....ÅK ÅK ÅK!!!!! =) 
Disneyland är uppdelad i fyra "världar" som man kan gå i mellan som man vill ..
* Fantacyland med prinsessorna, Dumbo och Alice i Underlandet för exempel.

* Frontierland som är som gamla "guldvaskar USA" med en stor ångbåt (!?) som åker runt på sjön där man kan åka med.

* Discoveryland med Buzz Lightyear, Star Wars, Amerikanska bilar och allmänt rymdtema och action.

* Adventureland med Pirate of the Carribean, Kapten krok och Indiana Jones.


Det är helt underbart att bara gå runt och titta på allt =) Affärer med galet stort sortiment av allt med Disney-figurer finns också överallt. Även här tyckte jag att det var roligt att gå...haha... Visst får man betala för sakerna men ändå trodde jag att det skulle vara mycket dyrare. Skäligt skulle jag kalla de priserna. Priserna på maten skulle jag kalla ett rån. Och man får inte ta med sig mat in i parken så det är enbart att betala, äta och se glad ut ;-) Men inte ska man låta det förstöra upplevelsen inte, så farligt är det inte och man blir ju mätt ;-)

Jag och min familj rekommenderar varmt att åka dit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar