måndag 10 januari 2011

Sirapsrutor

Efter att hela julhelgen bakat Pannsmock bakade jag idag barnens favoritbröd, Sirapsrutor. De älskar det! Dottern blev jätteglad över att äta nybakade sirapsrutor till mellanmål.

Här kommer receptet som jag hittat på Hallon & Blåbär blogg:
SIRAPSRUTOR
ca 30 st


5 dl mjölk
50 g jäst
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
12-13 dl vetemjöl special


Värm mjölken till 37 °. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör till jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, minst 5 minuter i maskin.


Jäs under bakduk ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225°.


Ta upp degen och arbeta den på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en ½ cm tunn kaka. Skär varje del i 14-16 bitar.
Lägg bitarna på plåtar med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel.

Om man vill ha dom lite högre och luftigare, låter man dom jäsa ytterligare ca 20 minuter, då blir dom som på bilden. Vill man ha dom åt det plattare hållet skickar man in dom direkt i ugnen.

Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
Obs! Jag brukar göra ca 20-25st av degen för att få dem lite större. De blir lite för små annars tycker jag.

2 kommentarer:

  1. Shit vad goda dom ser ut såna måste jag prova göra =)Kram Marie

    SvaraRadera
  2. Ja gör det, de ÄR jättegoda =) Kram

    SvaraRadera