fredag 25 mars 2011

Våldsutsatta kvinnor och män -Stödjour

För fler än vad vi tror ser vardagen inte ut som vår egen. Kanske gäller det även dig. Ett liv på lika villkor finns inte för dem. Jag talar om kvinnor och män som blir utsatta för fysiskt eller psykisk våld i en nära relation. Det talas det inte om. Blåmärken göms eller så ser förövaren till att de hamnar där de inte syns för omgivningen. I dessa ohälsosamma relationer bor det också ofta barn. Barn som ser sin mamma eller pappa rädd, kränkt och slagen. Eller de kanske inte alltid ser. Men de hör, garanterat. Rädslan och oron växer i barnen och tvingar dem ofta att allt för fort växa upp.

Var finns de här familjerna? Jag skulle vilja säga överallt men de syns inte. Allt sker bakom stängda dörrar. Eller så vet man att en sådan familj finns men ingen gör något. Kanske klagar man lite tyst med vännerna över att socialen inte gör något. "Stackars dem som lever såhär. Varför hjälper inte socialen dem? Varför tar inte socialen barnen?" Men hur ska socialen veta när ingen anmäler. Svensken är så otroligt rädd för vad andra ska tycka om de skulle lägga sig i.
Men tänk vilken hjälp familjen skulle få om det skulle komma till socialens kännedom att de far illa. Det behövs att någon agerar. För om inte den våldsutsatta själv har modet eller orken så kan väl DU vara den som har det istället. För den våldsutsattas skull och för barnens skull. Jag vill uppmuntra dig till att ha civilkurage. Bry dig! Lägg dig i!


För dig som lever i en nära relation där du får uppleva fysiskt eller psykiskt våld så finns det människor som vill hjälpa dig. OLA Stödjour i Nyköping ger dig stöd för att komma ur din relation. De erbjuder stödsamtal och om behovet finns även boende. De är kunniga och finns där även för hjälp med kontakt med polis och andra myndigheter. De nås på tele: 0738-38 58 49 dygnet runt, alla dagar. Eller titta på deras hemsida www.stodjour.se


Jag vill även be dig att informera dina vänner och omgivning om att OLA Stödjour finns. För kanske är en av dina vänner i behov av just den hjälpen och stödet fast du inte vet om det. Bara att få veta vad man kan göra och var man ska vända sig kanske gör att din vän finner modet att ringa det första samtalet.

Det här ligger mig otroligt varmt om hjärtat och i min drömvärld behöver ingen vara rädd i sitt eget hus. Vill du hjälpa mig dit... Tack på förhand!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar