måndag 28 februari 2011

HUSET: Varför vi valde Fiskarhedenvillan?

Vi hade sedan länge bestämt oss för att bygga hus och nu var det "bara" att bestämma sig för vilket husföretag och husmodell som passade oss bäst. Kataloger från olika hustillverkare hade vi beställt hem så vi hade en trave kataloger som var nästan 1m hög. Jag vågar nästan lova att vi hade kataloger från så gott som alla hustillverkare. Det var ingen lätt match.

För att kunna gallra någonstans pratade vi igenom vad som är viktigast för oss. Vi började med planlösningen. Ett en-planshus skulle vi ha. Bara detta val gjorde att ca 2/3 delar av alla husmodeller kunde strykas. Men ändå var det enormt många kvar och inte minst viktigt var valet av hustillverkaren som måste vara av stor kvalité. Därför valdes de billigaste husföretagen bort också. Tittar man på uppbyggnaden av dessa hus så märker man stor skillnad mot andra som kostar lite mer. Och vi kände att vi betalar hellre mer och får ett hus av stor kvalité.

Vi tittade och tänkte fram och tillbaka. Vi åkte och tittade på olika husvisningar av nya hus så vi fick en bättre uppfattning vad vi tyckte om och inte tyckte om i det verkliga livet. För det är inte lätt att titta på en ritad planlösning och sedan kunna tänka sig in i hur det ser ut i verkligheten. Jag trodde jag kunde det men varje gång när jag kom till ett hus upptäckte jag att jag inte hade rätt. Det är så mycket mer än bara veta var väggarna sitter. Man behöver uppleva rymden av huset också.

Till slut hade vi 4-5st hustillverkare som hade en husmodell som tilltalade oss. Vi hade vid det här laget kommit fram till att vi ville ha ett allrum till barnen i anslutning till deras rum. Och det var inte många hustillverkare som hade det inte. Inte på en-planshus.

Här började vi mer diskutera hur husen var uppbyggda. Vilka var likheterna och vad var olikheterna mellan hustillverkarna. Man tror så lätt att alla hus tillverkas likadant men så är det inte. Man tjänar på att sätta sig in lite mer i det för när huset är klart, alla hantverkare gått hem så är det i det huset ni ska bo i kanske resten av ert liv. Och då är det kvalitén som är viktigast. Att huset är hållbart, att det inte är kallras någonstans odyl.

Likheterna mellan företagen vi hade plockat ut var rätt lika men den största skillnaden hade Fiskarhedenvillan som bygger huset på plats, planka på planka. De andra skulle komma i delar, vägg för vägg eller kanske rum för rum och sedan pusslas ihop på plats. Vi gillade, och gillar, hus som blir byggda på plats. Det känns mer gediget.    

Men vi ville ändå ge de andra husen en chans. Vi bokade in husvisningar med fyra hustillverkare. Vi var så spända och förväntansfulla =)
Hus nr.1. Fint men det var inte som vi hade tänkt oss. Kanske kunde det bli det om de andra inte var bra men det kändes inte hundra. Säljaren drog ner betyget också.
Hus nr.2. Vi hade kommit hem. Det kändes så otroligt bra. Något som drog ner vår glädje var att det inte fanns något allrum för barnen. Hur skulle vi göra? Det kändes ju så bra. Allt var så äkta och gediget. Det var träfoder kring dörrar och fönster. Det var träsocklar längs golven. Det var trädörrar. Det var infällda träfönsterbräden. Det var trätak. Det var Fiskarhedenvillan. 
Vi kontaktade säljaren efter vårt besök och berättade hur nöjda vi var men det lilla problemet med allrummet. Inga problem var svaret. Vi kunde ändra nästan så mycket vi ville under förutsättning att det fungerade byggmässigt. Tänk så underbart.


Vi avbokade de andra besöken, vi hade bestämt oss för Fiskarhedenvillan. Och vi har aldrig ångrat det valet =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar